VITALOGIE IN HET ONDERWIJS

GEZOCHT: enthousiaste pioniers voor de denktank van de opleiding tot Vitalogiedocent.

Onze leefstijl beïnvloedt ons lichaam, ons denken, ons voelen, onze omgeving en dus ook ons gedrag. Een docent Vitalogie leert leerlingen hoe ze op alle vlakken vitaal blijven, dus vol zijn en blijven van levensenergie.

Het huidige onderwijs staat op losse schroeven. Docenten ervaren enorme werkdruk, het lerarentekort was nog nooit zo schrijnend. Daarnaast is de hoeveelheid leerlingen met mentale problemen en leerproblemen enorm toegenomen en is het aantal thuiszitters sinds de invoering van het passend onderwijs nog nooit zo hoog geweest. Ook de jeugdzorg kan de hulpvraag niet meer aan en kampt met enorme wachtlijsten. Er moet wat gebeuren! Preventie van mentale uitval is de enige echt duurzame oplossing.

Volop kansen!
Gelukkig zijn er ook volop kansen en het vak Vitalogie is in onze optiek een perfect middel. Wat houdt dat precies in? Een schoolvak zonder cijfers, maar wel voor iedereen vanaf 4 jaar tot het einde van je onderwijsloopbaan. Je goed voelen is namelijk voorwaarde om tot leren te komen. Dus niets zo (Vita)logisch als het schoolvak Vitalogie.

Startbijeenkomst
Een belangrijke factor voor de realisatie van een succesvolle transformatie in het onderwijs is actieve deelname van een grote groep docenten. Daarom nodig ik je van harte uit voor de startbijeenkomst. Tijdens deze bijeenkomst informeren we je nader over het vak Vitalogie, de weg er naar toe, de kansen die dit biedt en wat jouw inbreng hierin kan zijn. Dus….

  • Ben jij werkzaam (geweest) in het basisonderwijs en/of
  • Heb jij kennis over en veel affiniteit met vitaliteit (= levensenergie in de breedste zin des woords)
  • Vind je dat Vitalogie thuishoort in het onderwijs
  • Wil je helpen met het mee ontwikkelen van dit nieuwe schoolvak Vitalogie

Wat levert het je op?
Sowieso een hele leuke, energieke en inspirerende dag met gelijkgestemden. Een kans om het onderwijs te vernieuwen en daarmee de wereld een beetje mooier te maken. Daarnaast de kans op een actieve rol in het train-de-trainer programma om docenten Vitalogie op te leiden aan de Vitacademie.

Samenvattend

  • Wat: startbijeenkomst Vitalogie in het onderwijs
  • Wanneer: zaterdag 11 januari 2020, 10.00 – 17.00 uur (inloop vanaf 09.30)
  • Waar: op een, nader te bepalen, centrale plek in het land
  • Aanmelden: bevestig uw deelname (en die van collega’s, want we juichen een bredere vertegenwoordiging toe) uiterlijk vrijdag 13 december via vitalogie.nl/in-het-onderwijs

Of stuur een mailtje naar onderwijs@vitalogie.nl met een korte onderbouwing en je achtergrond.

“Het is beter sterke kinderen te maken dan gebroken volwassenen te repareren”.

Jong geleerd, oud gedaan

Steeds meer mensen worden getroffen door een burn-out en ook nog eens op steeds jongere leeftijd. Op dit moment maakt één op de drie jongeren (16 tot 24 jaar) zich zorgen dat hij uiteindelijk opgebrand raakt! In de leeftijdsgroep van 25 tot 35 jaar ervaart 16% burn-outklachten. Hiermee liggen de percentages ruim 10% boven het landelijk gemiddelde. (Bron: CBS)

“Het gaat mij aan het hart dat steeds meer jongvolwassenen met een burn-out thuis komen te zitten. Ik zie het dan ook als mijn persoonlijke missie om daar wat aan te doen. Mijn plan? Vitalogie in het onderwijs! Het bestaande onderwijsprogramma van basis- en middelbare scholen uitbreiden met het vak vitalogie. Wie al jong leert goed zijn energie te managen, daarin keuzes durft te maken en de consequenties ervan aanvaardt, heeft daar nog een leven lang profijt van. De volledige inkomsten uit de royalty’s van het boek Vitalogie! zal ik gebruiken om deze droom waarheid te laten worden.

Het voordeel voor mijzelf? Werken aan het volbrengen van mijn levensmissie geeft mij enorm veel energie. Weten waarvoor je op deze wereld bent, is een belangrijke succesfactor voor een vitaal leven.”

Klaas Koster