In het boek Vitalogie lees je in HF 4 over ‘De lijn van Losada’ en de regel dat drie positieve ervaringen één negatieve compenseren.

De Chileense psycholoog Marcial Losada onderzocht wat er nodig is om teams succesvol te laten presteren. Wat bleek? Hiervoor moet de verhouding tussen positieve en negatieve interacties minimaal 2,9013 zijn (gemakshalve afgerond naar 3). Het betekent dat er ongeveer drie positieve opmerkingen, ervaringen en/of gelaatsuitdrukkingen nodig zijn om de verkrampende effecten van één negatieve ongedaan te maken. Kom je onder ‘de lijn van Losada’, dan zullen de werkprestaties eronder lijden. Uit het onderzoek bleek dat een verhouding van zes op één ideaal is.

Nu kan je niet teveel vasthouden aan dergelijke cijfers en onderzoeken, want inmiddels is er een student psychologie die dit onderzoekt opnieuw heeft geanalyseerd samen met twee professoren van de universiteit van East Londen. Wiskundig bleek het onderzoek niet te kloppen en de verwerkte data lijkt teveel op één hoop te zijn gegooid om het wiskundige model degelijk te onderbouwen.

Dat een negatieve gebeurtenis meer indruk maakt op mensen dan positieve en daarmee langer blijven hangen is een feit. Dat je precies drie complimenten nodig hebt om een punt van kritiek emotioneel in balans te krijgen is dus niet met zekerheid aangetoond.

Vanuit Vitalogisch perspectief kunnen we echter wel stellen dat positieve gevoelens uiteraard bevorderlijker zijn voor je vitaliteit dan negatieve. Maar wiskundige formules hierop loslaten kunnen we dus beter niet doen.

Check eens bij jezelf hoe vaak jij benadrukt wat er niet goed gaat, in plaats van wat er wel goed gaat. Ook interessant om te onderzoeken: hoe vaak complimenteer je een ander daadwerkelijk met wat er goed ging … of denk je in zo’n geval bij jezelf: ‘dat is gewoon zijn werk’ of ‘daar krijgt zij voor betaald’?

Positieve feedback stimuleert mensen om een extra stap te zetten en (samen) naar oplossingen te zoeken. Het motiveert de leden van een team, waardoor ze optimaal kunnen presteren en bereid zijn om elkaar aan te moedigen. Mensen hebben waardering nodig om te groeien. Krijgen ze die niet, dan worden ze daar letterlijk ziek van.

Wil je binnen een team tot optimale prestaties komen? Wees dan scheutig met complimenten.