Skip to content

Waardering tonen op de werkvloer

Voorkom verloop en verzuim; Geef een compliment!

Door: Paul de Koning

In de huidige krappe arbeidsmarkt is het lastig om de juiste mensen te vinden voor je team. Daarnaast zorgt (ongewenst) verloop voor een hogere werkdruk, meer verzuim en hoge kosten. Wat kunnen we nou zelf (onder andere) doen om onze collega’s en medewerkers binnen boord te houden? Een van de factoren die een positieve bijdrage leveren is het tonen van vriendelijkheid en waardering.

De kracht van het compliment

Studies tonen aan dat werknemers die zich gewaardeerd voelen, productiever zijn, minder vaak ziek zijn en minder snel geneigd zijn om van baan te wisselen. Complimenten bevorderen werkplezier, versterken samenwerking en hebben een positief effect op het verminderen van stress, wat de productiviteit ten goede komt.
En het mooie is: het kost niets, maar het maakt een groot verschil!

Complimenten en de chemie van het brein

Complimenten activeren het beloningscentrum in ons brein, wat zorgt voor een positieve emotionele reactie. Dit heeft niet alleen effect op de ontvanger, maar ook op de gever: het geven van een compliment versterkt verbondenheid en verhoogt het gevoel van welzijn.

Een goed gekozen compliment vervult twee fundamentele basisbehoeften: zelfwaardering en verbinding met anderen. Het versterkt het geluksgevoel en stimuleert de aanmaak van dopamine, wat bijdraagt aan een positievere werkomgeving.

Voordelen van een goed gegeven compliment

  • Verhoogt de betrokkenheid; werknemers voelen zich meer verbonden met hun werk en organisatie.
  • Stimuleert samenwerking; een positieve werksfeer bevordert teamspirit en productiviteit.
  • Vermindert stress; waardering draagt bij aan een ontspannen en gezonde werkomgeving.
  • Versterkt leiderschap; leidinggevenden die regelmatig complimenten geven, bouwen een sterkere band met hun team.

Hoe geef je een goed compliment?

Een goed compliment geven lijkt eenvoudig, maar de manier waarop je het geeft, bepaalt het effect;

  • Wees specifiek; benoem concreet wat je waardeert: “Ik vind het fantastisch hoe je die klant hielp met dat lastige probleem.”
  • Maak het persoonlijk; richt je compliment direct tot de persoon en maak oogcontact.
  • Laat het oprecht zijn; collega’s voelen het als een compliment niet authentiek is.
  • Focus op inspanning en groei; waardeer niet alleen resultaten, maar ook inzet: “Ik zie hoeveel moeite je in dit project hebt gestoken en dat waardeer ik enorm.”
  • Doe het op het juiste moment; een spontaan compliment op een relevant moment maakt de grootste impact.

Doe Vriendelijk Dag en Wereldcomplimentendag

Op Doe Vriendelijk Dag (17 februari) en Nationale Complimentendag (1 maart) staan we stil bij de kracht van vriendelijkheid en het uiten van waardering voor de mensen om ons heen. Vriendelijkheid door middel van het geven van oprechte complimenten draagt bij aan een positieve cultuur binnen jouw organisatie en versterkt de motivatie en samenwerking.

Gebruik dit soort dagen als startpunt om vaker stil te staan bij vriendelijkheid en het uiten van waardering op de werkvloer. Geef bewust een compliment aan een collega, toon waardering en ervaar zelf de positieve impact. Het levert jou en je team zoveel op!

Afbeeldingen